سماق قرمز هوراند براي نخستين‌بار در کشور از طريق کشت بافت به بار نشست

عضو هيئت علمي پژوهشگاه بيوتکنولوژي کشاورزي و مسئول واحد کشت بافت پژوهشکده تکنولوژي کشاورزي شمال غرب و غرب کشور، گفت: براي نخستين‌بار در کشور، سماق قرمز هوراند با روش کشت بافت به مرحله باردهي رسيد.
سماق قرمز هوراند براي نخستين‌بار در کشور از طريق کشت بافت به بار نشست

به گزارش پایگاه خبری بازتاب تبریز؛ رضا محمدي در گفتگو با خبرنگاران با اشاره به موفقيت بزرگ در تکثير و باردهي سماق قرمز هوراند از طريق کشت بافت، افزود: اين پروژه براي نخستين بار در کشور و حتي در سطح جهاني به مرحله باردهي رسيده و مي‌تواند تحولي چشمگير در معيشت روستاييان منطقه ايجاد کند؛ اين موفقيت مي‌تواند نقطه عطفي در توسعه اقتصادي روستاهاي منطقه باشد چرا که سماق قرمز هوراند با قيمت بالا و بازارپسندي فوق‌العاده، نقش مهمي در معيشت کشاورزان دارد.

 

سماق قرمز هوراند براي نخستين‌بار در کشور از طريق کشت بافت به بار نشست

عضو هيئت علمي پژوهشگاه بيوتکنولوژي کشاورزي و مسئول واحد کشت بافت پژوهشکده بيوتکنولوژي صنايع غذايي پژوهشگاه (مستقر در تبريز) با بيان اين‌که سماق قرمز هوراند يکي از گونه‌هاي بومي استان آذربايجان شرقي است که به دليل رنگ، ظاهر جذاب و بازارپسندي بالا، ارزش اقتصادي قابل توجهي دارد؛ گفت: در بازديد اخير از منطقه، قيمت سماق خام برداشت‌شده از درخت تا ۵۰۰ هزار تومان به ازاي هر کيلو اعلام شد که نشان‌دهنده نقش مهم اين گياه در اقتصاد روستايي است.

محمدي با اشاره به چالش‌هاي تکثير سنتي سماق از طريق بذر و پاجوش، از جمله کندي رشد و وجود گياهان نر فاقد ميوه، افزود: در سال ۱۳۹۸ با انعقاد قراردادي بين پژوهشکده و سازمان جهاد کشاورزي استان، نمونه‌برداري از منطقه آق‌براز شهرستان هوراند انجام و پس از بهينه‌سازي پروتکل کشت بافت، نهال‌هاي اوليه توليد و تحويل سازمان جهاد کشاورزي شد.

وي تأکيد کرد: در مرحله انتخاب گياه پايه، با همکاري کشاورزان محلي و کارشناسان شهرستان، بهترين نهال‌ها از نظر کيفيت، سلامت و باردهي جهت تکثير پايه کشت انتخاب شد که همين انتخاب دقيق نقش مهمي در موفقيت پروژه و باردهي نهال‌هاي کشت‌شده داشت.

رئيس بخش کشت بافت و سلول پژوهشکده بيوتکنولوژي صنايع غذايي ادامه داد: با همکاري صالح اميري، متخصص کشت بافت، و سکينه پهنايي، کارشناس باغباني مديريت جهادکشاورزي شهرستان هوراند، نهال‌هاي توليد شده در مزرعه خليلي در روستاي آقبراز کشت شد و امسال براي نخستين بار به ‌بار نشست؛ اين موفقيت نشان‌دهنده قابليت بالاي کشت بافت در توسعه گياهان بومي با ارزش اقتصادي است.

وي با بيان اين‌که پروتکل کشت بافت سماق قرمز هوراند به صورت مقاله منتشر شده و اکنون شرکت‌هاي خصوصي با استفاده از آن در حال توليد نهال هستند؛ افزود: سازمان جهاد کشاورزي استان نيز در تلاش است تا برند سماق هوراند را به عنوان يک برند ملي معرفي کرده و توسعه کشت آن را در مناطق مستعد گسترش دهد.

محمدي با اشاره به اين‌که سماق گياهي ديم بوده، نياز به آبياري نداشته و در اراضي شيب‌دار قابل کشت است؛ خاطرنشان کرد: از بهار امسال، نهال‌هاي آماده‌شده توسط شرکت‌هاي خصوصي در سطح گسترده کشت خواهد شد و پس از چهار سال به محصول اقتصادي خواهد رسيد.

وي با بيان اينکه اين نهال‌ها در قالب پروژه سفارشي “ريزازديادي سماق بومي آذربايجان” توليد و با هماهنگي امور باغباني سازمان جهاد کشاورزي استان آذربايجان شرقي و جهاد کشاورزي هوراند در منطقه آقبراز هوراند کشت شده بودند گفت: در پايلوت اوليه ۱۰۰ نهال کشت شد که اکنون با توليد پاجوش به بيش از ۱۰۰۰ نهال رسيده است؛ پيش‌بيني مي‌شود سال آينده تا ۲۰۰۰ نهال جديد نيز کشت شده و اين روند توسعه در سال‌هاي آينده ادامه يابد.

سماق يکي از محصولات مهم کشاورزي شهرستان هوراند است که در شرايط ديم و اراضي شيبدار کشت مي‌شود و در بهبود معيشت کشاورزان منطقه و حفظ پوشش گياهي اهميت زيادي دارد. سماق به طور طبيعي از طريق پاجوش تکثير مي شود ولي تعداد پاجوشها محدود است. در سالهاي اخير تقاضا براي نهال سماق افزايش يافته و بنابراين براي پاسخ به اين تقاضا استفاده از روش ريزازديادي توصيه شده است. موفقيت اين پروژه در تکثير سماق از طريق کشت بافت، نقش مهمي در توسعه کشت اين گياه با ارزش در منطقه و ساير مناطق مستعد خواهد داشت.

لینک کوتاه خبر:

http://baztabtabriz.ir/?p=18327

نظر خود را وارد کنید

آدرس ایمیل شما در دسترس عموم قرار نمیگیرد.

دو × چهار =

  • جدیدترین
  • داغ ترین ها
  • پربازدیدترین ها